Adresa:
Pinkasa Bandta bb
72200 Zavidovići

Predsjednik:
Admir Bajraktarević
061/985-333

Sekretar:
-

Službeni Kontakt/i:
admir.bajraktarevic@bhtecom.ba
balic_emir95@hotmail.com

SNIK (Sportsko Naučno Istraživački Klub) ATOM, Zavidovići je osnovan davne 1981. godine te je 2021. godine bio jubilej 40 godina ovog kluba (jubilej je održan 2022 godine zbog COVID situacije).

Klub kojem je speleologija oduvijek bila jedna od značajnijih grana i koji je u ovoj oblasti dao značajan doprinos, možda i među najvećim u Bosni i Hercegovini. Klub koji je otkrio, istražio i ucrtao više stotina speleološkim objekata.

Da mu speleologija nije jedina grana dokazuju i brojni usponi ne samo na bh. vrhove već i na vrhove širom svijeta kao što su Mt. Blanc (više uspona), Elbrus, Kilimanjaro, Akoncagua (Zdenko Veljacic – nije uspio pristupit na vrh), Matterhorn (nisu uspjeli pristupit na vrh), Gran Paradiso, Muztagh Ata, GrossGlockner, Pik Korzhenevskaya, Britehorn ali i možda najveći uspjeh vrh Manaslu (Zdenko Veljačić – prvi bh. uspon na ovaj vrh, zajedno s njim iz BiH je tad bio Miralem Husanovic).

Jedan od rijetkih klubova koji se bavi ozbiljnim naučno-istraživačkim radom što se dokazujem brojnim naučnim člancima objavljenim u raznim žurnalima. Pored toga, ATOM je dao veoma značajan doprinos u otkrivanju više novih životinjskih vrsta. Istraživač prof.dr. Dragan Antić iz Beograda objavio je novu vrstu „diplure“ ili dvorepke sa Tajana, te je toj novoj vrsti dao ime “Plusiocampa atom” odnosno po udruženju Atom, a sve kako je rekao u čast njihovog 40. rođendana. Pored toga, još jedna novootkrivena životinjska vrsta je i pužiću iz familije Hydrobiidae, koji je ime dobio po predsjedniku SNIK Atom, Zavidovići, Admiru Bajraktareviću. Rad o novoj vrsti je objavljen 10. septembra 2021. godine u časopisu “Informativni bilten Prvog malakološkog društva Vorarlberg“. Bitno je napomenuti da su još neke vrste na analizi pa je moguće da će ovakvih otkrića u budućnosti biti više.

Pored toga, ATOM je dao velik doprinos u iskopavanju raznih oblika keramike iz paleolita, te prikupljanju kosti brojnih izumrlih vrsta poput pećinskog medvjeda, pećinske hijene i sl.

Članovi ATOM-a su velik dio svog vremena odvojili i za proučavanje i monitoring šišmiša pa je tako nedavno otkrivena kolonija jedne vrste šišmiša koja se do sada nije mogla pronaći južnije od nekih dijelova slovenskih Alpa.

Dalje, ATOM je inicijator i glavni nosioc ideje Spomenika prirode Tajan do čijeg proglašenja su proveli mnoge godine borbe. Pored toga, aktivno se bore protiv mini hidrocentrala te su aktivno uključeni u stvaranje novih zaštićenih područja koja se nadamo da će biti proglašena u skorije vrijeme (Megara kod Maglaja, Matinski Vis, Zvijezda).

Bitno je napomenuti da su članovi ATOM-a (većina) ujedno i aktivni članovi GSS-a (Stanica Zavidovići) koja je također član PS FBiH i svojim djelovanjem su spasili velik broj života.

Posljednje novosti članice

Nema povezanih objava.