Novosti

Novosti
12622468_476226925911498_2014656064221466690_o

Zimska škola alpinizma i turnog skijanja

02 Februar u sekciji alpinizam, Novosti, Poziv, Turno skijanje, Zimski tečaj  

Zimska škola alpinizma i škola turnog skijanja u organizaciji Planinarskog saveza FBiH/BiH počinje 27. februara 2016. godine. Škole će trajati tri vikenda a realizovati će se na planinama Visočica, Čvrsnica i Prenj.

Školu vode instruktori alpinizma i turnog skijanja PS FBiH/BiH, uz asistenciju registrovanih alpinista i kandidata za registraciju.
Instruktori PS FBiH/BiH:
– Edin Durmo
– Jure Miljak
– Redžep Grabus
– Ermin Lipović
– Miralem Husanović
– Asistenti – registrovani alpinisti
– Asistenti – kandidati za sticanje zvanja alpinist (Pozivamo sve one koji ispunjavaju uslove za ovo zvanje da se registruju u kancelariji Saveza ili direktno kod Komisije za alpinizam, kako bi bili uvršteni u program asistiranja i polaganja)

Cilj škola je osposobljavanje planinara za siguran boravak u planinama zimi i pravilno korištenje alpinističke i skijaške opreme na terenu.
Program škola se okvirno sastoji iz sljedećih tema:
– Alpinistička i skijaška oprema i njeno pravilno korištenje
– Specifične opasnosti zimi u planinama
– Lavine kao posebna tema – korištenje lavinskog seta (lavinski primopredajnik, lopata za snijeg i lavinska sonda)
– Izrada bivaka u snijegu
– Izrada osiguravališta u snijegu i ledu
– Kretanje penjačke naveze u sniježnim uslovima
– Zaustavljanje pada u sniježnim uslovima
– Tehnike kretanja na skijama i izrada improvizovanih transportnih sredstava
– Prva pomoć u terenskim uslovima

Dio tema se podudara za polaznike škole alpinizma i turnog skijanja, čime se omogućava paralelno pohađanje obje škole. Završnica škole će biti na Prenju sa bivakiranjem u šatorima i vršenjem samostalnih uspona uz nadzor instruktora, te skijaškom turom za polaznike škole turnog skijanja. Po završetku će biti upriličena svečana podjela diploma i priznanja polaznicima škole i kandidatima za sticanje stručnih zvanja.

Neophodna individualna oprema za polaznike škola:
– Kompletna individualna, zaštitna i bivak zimska oprema
– Penjački pojas, kaciga, dva karabinera s maticom, dvije prusike
– Dereze, cepin i skijaški štapovi
– Turne skije i trake (za pješake preporučljive krplje)

Napomena: Organizatori škola posjeduju dio opreme koja se može staviti na raspolaganje polaznicima škole, te molimo zainteresovane da se na vrijeme prijave, kako bi se mogla izvršiti raspodjela iste.

Polaznici škole obavezno trebaju biti članovi planinarske organizacije sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. Cijena škole iznosi 160 KM, a za paralelno pohađanje obje škole ukupna cijena je 250 KM. Kotizacija se uplaćuje na račun PS FBiH/BiH. Sve troškove oko transporta, smještaja i ishrane snose polaznici škole, a za dodatne informacije nazvati kancelariju Saveza ili instruktora koordinatora: Edin Durmo (061 608 130).

Prijavu možete izvršiti putem maila (psbih1@bih.net.ba) ili na broj telefona Saveza 033/555-686. Uz prijavu obavezno dostaviti broj telefona i e-mail za potrebe bržeg i praktičnog komuniciranja. Prijave obavezno poslati na kancelariju Saveza do 27. februara.
Satnica i detalji biće dostavljeni polaznicima škole po izvršenim prijavama.