Novosti

Novosti
1

Realizovan Pohod na 4 olimpijske planine

24 Decembar u sekciji Izvještaj, Novosti  

Dana 21. 12. 2018. godine u organizaciji Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine uspiješno je realizovan Pohod na četiri olimpijske planine na prvi dan zime. Realizaciju ovog pohoda uspiješno je izvršila je Komisija za planinarske vodiče PS FBIH i to na slijedeće destinacije:

BJELAŠNICA – vrh Opservatorija (2067 m/nv) sa Vodičem uspona: Kovačević Ibrahim
JAHORINA – vrh Ogorelica (1916 m/nv) sa Vodičem uspona: Šabić Husein
IGMAN – Crni vrh (1647 m/nv) sa Vodičem uspona: Gibović Emin
TREBEVIĆ – vrh Sofe (1629 m/nv) sa Vodič uspona: Babić Braco, 062/877-262

Pohode organizovala i sprovela Komisija za planinarske vodiče PS FBiH sa certificiranim i iskusnim planinarskim vodičima. Na pohod se prijavilo i učestvovalo ukupno 48 planinara iz Planinarskih društava sa područja Sarajeva, Tuzle, Srebrenika, Vareša i drugih društava iz FBiH. Uslovi za upone su bili otežani, zbog lošijim vremenskim prilika uz napomenu da se gotovo sve planinarske staze bile zatrpane novim snijegom. Vrijeme prohladno, bez padavina, sa nanosima snijega ali i uprkos lošijim vremenskim uslovima uz dobru oranizaciju i napor učesnika uspiješno su osvojena sva 4 vrhova olimpijskih planina oko Sarajeva. Organizovanog i besplatnog prijevoza nije bilo, učesnici su koristili vlastiti prijevoz i Trebevićku žičari, ali to nije umanjilo doprinos realizacije ove manifestacije.

Na sva četiri vrha izvršeno je mapiranje i postavljene su državne zastave, zastava PS FBiH, zastava Sarajevske zime i drugih organizacija koje su vezane za navedenu manifestaciju a projekat je u jednom dijelu realizovan u saradnji sa “Međunarodnim centrom za mir”.

Ovaj pohod se realizuje već drugu godinu za redom i sam projekat prerasta u tradiciju i jednu od godišnjih aktivosti PS FBiH i svih planinara FBiH uz namjeru da isti preraste u internacionalni pohod.

Tekst i fotografije: Šabić Husein