Novosti

Novosti

POHOD NA 4 OLIMPIJSKE PLANINE: JAHORINU, TREBEVIĆ, IGMAN I BJALEŠNICU

09 Novembar u sekciji Novosti, Obavijest, Poziv  

Povodom 125 godina organiziranog planinarstva u BiH, na prvi dan zime, u saradnji sa „Sarajevskom zimom“, Skijaškim savezom BiH, UNESCO-m, Međunarodnim centrom za mir i Ministarstvom civilnih poslova BiH, Planinarski savez Bosne i Hercegovine organizira

POHOD NA 4 OLIMPIJSKE PLANINE: JAHORINU, TREBEVIĆ, IGMAN I BJALEŠNICU
21.12.2017.

Pozivamo sve članove Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine, kao i široko građanstvo, da učestvuju u „Pohodu na četiri olimpijske planine: Jahorinu, Bjelašnicu, Igman i Trebević“, koji organizira Planinarski savez BiH, na prvi dan zime.

Uz obilježavanje 125. godišnjice organiziranog planinarstva u BiH, ciljevi pohoda su promocija planinarstva, sporta, olimijskih planina, olimijskog duha i 25 godina UNESCO-a u BiH.

Polazak je u četvrtak 21.12.2017. godine iz Sarajeva u 07:00 sati  sa platoa Skenderije organizovanim prevozom do ishodišnih tačaka za uspone.

Uz uspone na najviše vrhove olimpijskih planina, partneri PSBiH – Skijaški savez, Olimpijski komitet, Međunarodni centar za mir, Sarajevsk zima, UNESCO, te Ministarstvo civilnih poslova BiH, inicirali su još niz manifestacija koje će se održati 21.12.2017. godine.

Sve manifestacije su inspirisane prirodnim ljepotama naših olimpijskih planina i zimskih centara, a uz poštovanje ritma FESTINA LENTE (požuri polako). Manifestacije, kao i pohodi na planine, pripremaju se u olimpijskom duhu CITIUS, ALTIUS, FORTIUS. Sadrže promotivne aktivnosti za afirmaciju sporta, planinarenja, kulturnog turizma, rekreacije i zdravlja za sve. Individualni je, porodični, intergeneracijski i multimedijalni projekat . Sve manifestacije će se održati pod motom DRUGO LICE SVIJETA, što je i zvanični moto Sarajevske zime 2018.

Državna komisija BiH za saradnju sa UNESCO-m također je odlučila je da prihvati pokroviteljstvo i podrži ovu izuzetnu manifestaciju jer njeno održavanje doprinosi ostvarivanju ciljeva UNESCO-a.

PLAN POHODA

Polazak – četvrtak 21.12.2017. godine iz Sarajeva u 07:00 sati sa platoa Skenderije organizovanim prevozom do ishodišnih tačaka za uspone.

  1. BJELAŠNICA

Babin Do – Štini Do – Velika Zapoda – vrh Opservatorija (2067 m/nv). Ukupno uspon s povratkom i pauzama za odmor traje 5 sati.

  1. JAHORINA

Rajska dolina – vrh Ogorelica (1916 m/nv). Ukupno uspon s povratkom i pauzama za odmor traje 4 sata.

  1. IGMAN

Veliko polje – pl. dom Javornik – Crni vrh (1647 m/nv). Ukupno uspon s povratkom i pauzama za odmor traje 5 sati.

  1. TREBEVIĆ

Brus – Dobra voda – vrh Sofe (1629 m/nv). Ukupno uspon s povratkom i pauzama za odmor traje 4 sata.

SVE USPONE VODE EKIPE ISKUSNIH PLANINARSKIH VODIČA.

PLANINARSKA OPREMA ZA TURU: standardna planinarska oprema za zimski period: manji ruksak za jednodnevne ture, čvrste i nepromočive planinarske cipele, gamašne (gležnjaci), vjetrovka, košulja, brzosušeće majice, flis, zaštitne hlače, kapa, rukavice, komplet za osobnu/ličnu prvu pomoć, hodački štapovi, baterijska svjetiljka, zaštita od sunca i vjetra. Ponijeti hranu za jednodnevnu turu i dovoljno vode za piće ili čaj u termos boci.

Predsjednik PS BiH
Zehrudin Isaković