Novosti

Novosti

Održan Zbor vodiča Planinarskog saveza FBiH

24 April u sekciji Izvještaj, vodiči  

Zbor vodiča Planinarskog saveza FBiH je održan 21. i 22. aprila 2018. godine u planinarskom domu „Jasenice“ u Gradačacu. Zbor vodiča je najviši oblik okupljanja vodiča Planinarskog saveza i ima edukativni i savjetodavni karakter. Zbor je ujedno i prilika za druženje i upoznavanje vodiča iz svih krajeva Bosne i Hercegovine radi razmjene iskustava i razgovora po raznim temama od zajedničkog interesa koji unapređuje rad samih vodiča i vodičke službe. Ove godine u radu Zbora učešće je uzelo 35 vodiča. Predsjednik Komisije za vodiče PS FBiH, Mirza Ažderović, prezentirao je izvještaj o radu komisije za prethodnu godinu i upoznao vodiče sa Uputstvom o organizovanju tura, izleta i pohoda PS FBIH. Zbor je razmatrao izmjene i dopune Pravilnika za vodiče PS FBIH koje će uputiti Upravnom odboru na usvajanje.

U edukativnom dijelu Midhat Bećar je održao dva predavanja na temu „Korištenje GPS i mobilnih navigacija“, a Mirza Ažderović predavanje iz Prve pomoći. Također, upriličena je promocija instruktora vodiča A kategorije Mirze Ažderovića.

Predsjednik Planinarskog saveza, Ermin Lipović, je uručio značke planinarskih vodiča i licence za rad vodičima koji su položili i stekli zvanje planinarskih vodiča A kategorije – ljetno vođenje i licence vodičima koji su ispunili uslov za dobijanje iste. Također uručene su diplome tečajcima koji su završilii tečaj B kategorije – zimsko vođenje i certifikat kandidatu koji položio i stekao zvanje vodiča B kategorije – zimsko vođenje.

Nakon zatvaranja Zbora vodiči su obišli znametosti grada Gradačca kao što su kulu Husein–kapetana Gradaščevića, jezero Hazna, itd.