Novosti

Novosti

Novi član Saveza: Planinarsko – ekološko i edukativno društvo «PSET» Bosanska Krupa

06 Mart u sekciji Novosti  

Upravni odbor PS FBiH je na sjednici održanoj 3.3.2018. godine donio odluku o prijemu Planinarsko-ekološkog i edukativnog društva „PSET“ Bosanska Krupa u članstvo Planinarskog saveza FBiH.

Planinarsko – ekološko i edukativno društvo «PSET» Bosanska Krupa je samostalna, nezavisna i vanstranačka nevladina asocijacija dobrovoljno udruženih ljubitelja prirode, flore i faune, planina i planinarenja, sportova koji proizilaze iz planinarenja, kao i drugih sportova koji se mogu provoditi u prirodi, koji svojom inicijativom, kreativnošću i aktivnim zalaganjem doprinose očuvanju i zaštiti prirode, prirodnih ljepota i bogatstava, kao i flore i faune u prirodi, zatim promociji i razvoju planinarenja, sportova koji proizilaze iz planinarenja i sportova koji se mogu provoditi u prirodi, te zaštiti prirodnih i istorijskih znamenitosti u planinama na području općine Bosanska Krupa.

Uz klasične planinarske aktivnosti kao što su planinarenje, speleologija, alpinizam, sportsko penjanje, planinarska orijentacija, orijentacijsko trčanje i turno skijanje, pažnju posvećujemo i drugim sportovima koji se mogu provoditi u prirodi u zavisnosti od uzrasta (streljaštvo, streličarstvo, plivanje, ronjenje, airsoft, paintball, biciklizam, brdski biciklizam i drugi sportovi), kao i ekologiji i zaštiti prirode, te promoviranju Grada/općine Bosanska Krupa, Unsko-sanskog kantona i cjelokupne Bosne i Hercegovine.

Jedna od glavnih djelatnosti Društva je edukacija i školovanje djece i mladeži kroz planinarske, speleološke i ostale škole i tečajeve s posebnim naglaskom na očuvanje okoliša i održivi razvoj, te socijalizaciji i resocijalizaciji djece i omladine, djece sa posebnim potrebama, djece sa poteškoćama u razvoju kao i invalidnim osobama kroz razne radionice u prirodi.

Ekrem Bužimkić, licencirani učetelj planinarstva i predsjednik «PSET» Bosanska Krupa, već je počeo sa edukacijom kroz osnovnu škola planinarstva.