Novosti

Novosti

Izvještaj sa manifestacije „Upoznajmo planinu Lisac u četiri godišnja doba“

23 Oktobar u sekciji Izvještaj, Novosti  

Tradicionalna planinarska manifestacija „Upoznajmo planinu Lisac u četiri godišnja doba“ koju organizuje Planinarsko društvo Tajan Lisac Zenica je društveni projekat koje ima cilj da građane i planinare Zenice upoznaju planinu Lisac. Da animira i uključi građane Zenice da što više pješaće i uživaju u prirodnim ljepotama koje pruža planina Lisac u sva četiri godišnja doba, zima, proljeće ljeto i jesen. Da upoznaju okolna naseljena mjesta gdje planinarski pohodi polaze iz različitih mjesta, Gradišće, Vrselje, Jastrebac, i Bukovica.

Ovogodišnju manifestaciju završili smo sa jesenjim planinarskim pohodom koji je posvečen dugogodišnjem članom i predsjednikom društva pokojnim Nikoli Opačak.

Ovogodišnjem jesenjem pohodu učesnici su uživaju u šarenilu i prirodnim bojama koje pruža ovogodišnja jesen. Učesnici su imali priliku da izađu na vrh Lisca, relej odakle se pruža veličanstven pogled na okolne planine i panorama grada Zenice.

Ovim jesenjim pohodom je i završna etapa manifestacije na kojoj se dodijeljuje nagrada „Tajanovo srce“ koje se dodijeljuje učesnicima koji ispoštuju učešće u sva četiri planinarska pohoda. Tako je ovaj put dodijeljeno 15 nagrada. Vrijedno je pomenuti najmlađeg učesnika Dendić Din dječak koji je učestvovao u sva četiri pohoda koji je dobio prigodan poklon pored nagrade „Tajanovo srce“. Posebnu nagradu dobila je Nadira Gurbeta članica PD „Vlašić“ Travnik. Planinarka koja se godima druži sa zeničkim planinarima i učešćem u društvenim manifestacijama. Počasnu nagradu dobila je porodica pokojnog Nikole Opačak, supruga Ankica i sin Mario koji su bili i donatori manifestacije.

Ovogodišnjim pohodima odazvalo se je preko tristo učesnika a ovaj jesenji je bio najbrojniji gdje se je odazvalo 108 učesnika sa predstavnicima PD :Željezara, Tvtkovac, Mladost, Vedro, Čolan, Sekcija Plane D. Gračanica Zenica, te gosti iz PD: Miljkovac Kladanj, Poštar, Lukavac, Bočica Kakanj, Vlašić Travnik, građani Zenice, članovi Društva i sekcija planinara Arcelor Mittal Zenica.