Novosti

Novosti

IZVJEŠTAJ SA BALKANSKOG TAKMIČENJA U PLANINARSKOJ ORIJENTACIJI

17 Oktobar u sekciji Izvještaj, Novosti  

U oviru BMUMOC saveza, na Rajcu (Srbija) u periodu 06-08.10. 2017 god. održano je drugo Balkansko takmičenje u planinarskoj orijentaciji. Bosnu i Hercegovinu predstavljale su dvije ekipe, jedna u juniorskoj i jedna u seniorskoj konkurenciji, u sastavu:

juniori:
1. Eldin Ahmetbašić (vođa ekipe)
2. Armin Bešlagić
3. Samir Vokić

seniori:
1. Antonio Zahirović (vođa ekipe)
2. Benjamin Huseinefendić
3. Haris Kovčić

Takmičenje je održano u teškim vremenskim uslovima uz cjelodnevna kišu i maglu dok je noćni dio takmičenja pratilo hladno vrijeme uz mrklu noć i mokre i klizave staze. Na takmičenju je ukupno je učestvovalo preko 100 takmičara, svrstanih u 29 ekipa od 3-5 članova, u četiri kategorije: pioniri (do 15 godina), juniori (15-18 godina), seniori (preko 18 godina) i veterani (preko 45 godina). Prema propozicijama PS R Srbije, za sve kategorije takmičenje je podrazumijevalo slijedeće aktivnosti: testove teorijskog znanja iz meteorologije, planinarstva i prve pomoći, test topografskih zadataka, dnevna orijentacija na terenu i noćna orijentacija na terenu.

Službeni jezik takmičenja bio je engleski tako da je sva dokumentacija izrađena na engleskom jeziku. Nakon provedenog takmičenja, kao pojedinačne ekipe, u ukupnom plasmanu naše ekipe zauzele su:
Juniori 7 mjesto
Seniori 5 mjesto

Ostvareni rezultati su s obzirom na uloženi napor, sredstva i opremu sasvim zadovoljavajući. Naša ekipa je bila najmalobrojnija od svih pet zemalja učesnica, samo po jedna ekipa u samo dvije kategorije te je po tom osnovu, u ukupnom plasmanu, BiH zauzela 5 mjesto od 5 zemalja učesnica. Dobitnici smo diplome za 5 mjesto dok su tri prvoplasirane ekipe u svakoj kategegoriji nagrađene pobjedničkim peharima. Nakon završenog takmičenja i ceremonije proglašenja pobjednika, naša ekipa se u popodnevnim satima u nedjelju vratila u BiH.