Novosti

Novosti
željezara istaknuta

Izvještaj: “Pješačenjem do zdravlja” – Svi na Smetove – svi na snijeg

24 Januar u sekciji Izvještaj, Novosti  

Reading View. Press Alt Shift A for accessibility help.

I ove godine PD Željezara-Zenica je u saradnji sa gradskom upravom i svim planinarskim društvima iz Zenice organizovala po sedmi put manifestaciju Pješačenjem do zdravlja-Svi na Smetove – svi na snijeg.

Manifestacija je održana 21.01.2017 god. Na manifestaciji je učestovalo oko osam stotina hodača iz 21 planinarskog društva, dok je na domu bilo negdje oko 1300 učesnika. Sa samog starta ispred tržnog centra krenula je kolona od oko 600 učesnika dok se ostatak priključio uz put iz Babinskog i Gračaničkog sliva. Pored zeničkih planinara, građana, omaladine, učenika, studenata, ljubitelja prirode, učešća su uzeli i planinari iz Sarajeva, Maglaja, Viteza, Bile, Travnika, lovačke organizacije iz Zenice i Teslića, zatim DVD Zenica, SRK Bosna iz Zenice te mnogi drugi. Polazak je bio ispred TC Džananović preko nadvožnjaka, Crkvičkog brda, Novog sela, Križa, smetovskim putem do doma dok je jedna grupa otišla preko Dobre vode, spomenika i spustila se na dom. Učesnici su počeli pristizati oko 12,20 sati gdje ih je domaćin ugostio sa toplim čajem i vojničkim grahom.

Ovo je bila prilika a i cilj manifestacije da se sto veći broj građana,  ljubitelja prirode izvede iz Zenice na čist zrak i da uz sve pogodnosti provedu jedan dan na čistom zraku i prirodi.

Poslije odmora mnogi učesnici su se  družili, sankali, skijali i igrali na snijegu da bi oko 15,40 časova krenuli ka autobusima koji su bili obezbjeđeni, a mnogi su u manjim grupama i individualno se vratili pješice do Zenice.

Manifestaciju je pored vodiča pratila i GSS stanica Zenica, kao i veliki broj elektronskih i pisanih medija, TV kuće, RTV Zenica, FTV ITC Zenica, dopisnici Oslobođenja, Dnevnog avaza, Naše riječi te mnogi portali.

U razgovoru sa učesnicima manifestacije došlo se do spoznaje da ovakvih manifestacija treba Zenici više u toku godine, a organizatori su dobili sve pohvale za organizaciju.

V E D R O  !

P r e d s j e d n i k

Beganović Enver