Novosti

Novosti
slika 1

Humanitarna akcija planinara za pomoć porodici Hrnjak iz Jablanice

06 Novembar u sekciji Izvještaj, Novosti, vodiči  

U organizaciji Stanice planinarskih vodiča Sarajevo u subotu 04.11.17 god je realizirana Humanitarna tura na najveći vrh planine Igman, Crni vrh (1647 m n/v).

Planirana ruta kretanja je bila Veliko polje – Crni Vrh – Matine kolibe – Malo polje
a vrijeme trajanja je bilo oko 5 sati, saopćeno je iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo.

Za realizaciju ovog humanitarnog pohoda izabrano je područje planine Igman, jedne od olimpijskih planina u Bosni i Hercegovini koja zbog svoje ljepote i blizine gradu zaslužuje dodatnu promociju.

Nedaleko od Sarajeva, s juga okružen Bjelašnicom, smjestio se olimpijski prirodni dragulj Igman. Izgrađen od vapnenca, s brojnim kraškim vrelima i vrtačama, ukrašen je šumskim bogatstvom i livadama koje se u vrijeme cvjetanja pretvaraju u šarene tepihe

Iako predstavlja najnižu planinu u  sarajevskom okruženju Igman predstavljaju pravi raj za odmor i rekreaciju. Omiljena je planine među planinarima, na čijim padinama zadovoljstvo mogu naći svi ljubitelji prirode zbog čega je ovaj put izabrana kao odredište.

Humanitarnoj akciji odazvali su se mnogi ljubitelji prirode i planinari planinarskih društava iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a ukupno je učestvovalo 197 planinara od kojh je najmlađi imao 4 a najstariji 72 godine. Pohod je protekao u veselom druženju I ugodnoj atmosferi u kojoj su učesnici mogli da osjete sve čari planinarenja obzirom da ih je na vrhu dočekao snijeg prošaran suncem.

Po završetku humanitarne ture organizirano je planinarsko druženje u domu “Prijatelj prirode” na Malom polju planine Igman.

Sav prikupljeni novac,u iznosu od oko 2.000,00 KM, ide u dobrotvorne svrhe za Nermu Hrnjak, samohranu majku troje djece iz sela Zlate kod Jablanice.

Namjera Stanice planinarskih vodiča Sarajevo da ovaj pohod  humanitarnog karaktera postane tradicionalan je i ostvarena obzirom da se organizira četvrti put za redom.

Prikupljanje novca je još uvijek u toku do 10.11.2017. g., kada se namjerava izvršiti predaja prikupljenih novčanih sredstava.

Novac se može uplatiti na žiro račun: Stanice planinarskih vodiča Sarajevo,

3387202277668449 kod UniCredit Bank d.d., Svrha: Humanitarna tura Igman 2017.g.

 

Vodiči ture: Amra Nalo i Husein Šabić uz svesrdnu pomoć ostalih kolega vodiča

Stanice planinarskih vodiča Sarajevo