Novosti

Novosti

DANI PLANINARA FBIH „VRBOVAC-ODŽAK 2017“

09 August u sekciji Izvještaj, Novosti  

Dane planinara Federacije Bosne i Hercegovine organizovalo je Društvo prijatelja prirode Lipa Odžak u Vrbovcu, općina Odžak, u vremenu od 4. – 6. augusta 2017. godine. Ekstremne vrućine nisu spriječile dolazak planinara iz cijele BiH i regije, pa je na manifestaciji prisustovalo više od 1000 planinara iz 93 planinarska društva. Najbrojniji su bili planinari iz PD Željezara Zenica, PD Konjuh Tuzla, PSD Smajlovac Maglaj i PD Drenik Živinice.

Ovogodišnji Dani planinara su posvećeni jubileju od 125 godina organizovanog planinarstva u BiH. Obilježeni su nizom radionica, prezentacija, promocija, kulturno-zabavnim i sportskim programom i naravno pješačenjem na više planinarskih staza za što se odlučio značajan broj planinara uprkos velikim vrućinama. Centralni dio je realizovan na prostoru oko škole i Društvenog doma u Vrbovcu, a za organizaciju je angažovano gotovo dvije stotine članova i volontera Društva prijatelja prirode Lipa Odžak. Posebnu pažnju su privukli Dragan Jaćimović i Petar Pećanac, prvi državljani Srbije i BiH na vrhu Mt. Evresta, koji su vodili okrugli stol na temu „Planina kao izazov“. Najznačajniji događaj svakako je promocija knjige Bernadette McDonald „Alpski ratnici“ koju su predstavili alpinisti Zehrudin Isaković, Viktor Grošelj i Stipe Božić.

Po prvi put Planinarski savez Federacije Bosne i Hercegovine dodijelio je sredstva u iznosu od po 1000 KM za 5 planinarskih društava za finansiranje planinarskih objekata. Također, predsjednik Planinarskog saveza FBiH Zehrudin Isaković je nagradio najbolja društva i pojednice za zalaganja u protekloj godini.

Da ujedinjeni Planinarski savez BiH ne postoji samo formalno govori i činjenica da je na Dane planinara došao i predsjedik Planinarskog saveza RS Ljubiša Amarildo koga je Zehrudin Isaković posebno pozdravio.

Za uspješnu organizaciju i bogat program svakako je najzaslužniji ovogodišnji domaćin manifestacije Ivo Lubina predsjednik Društva prijatelja prirode Lipa Odžak.