Novosti

Novosti
3

10. OMLADINSKI SUSRETI PLANINARA BALKANA NA NIVOU DRUŠTAVA

06 Septembar u sekciji Izvještaj, Novosti  

Od 24. do 26. augusta 2018. godine Planinarsko društvo „Konjuh“ Tuzla je bilo domaćin organizacije jubilarnih 10.-tih Omladinskih susreta planinara Balkana na nivou društava. Manifestacija je održana na lokalitetu planinarskog doma „Javorje“ u opštini Kladanj, na planini Konjuh.

Ovoj manifestaciji se je odazvalo 65 učesnika iz 8 planinarskih društava uglavnom mladih uzrasta od 8 do 18 godina, i to: – 3 planinarska društva iz Bugarske („Musala“ Samokov, „Etropole“ Etropole, „Bistrica pogledec“ Bistrica), – 1 društvo iz Makedonije („Antigonea“ Negotino), – 1 društvo iz Srbije („Pobeda“ Beograd), – 1 društvo iz Slovenije („Novo mesto“ Novo mesto), i – 2 društva iz BiH („Konjuh“ Tuzla, „Prijatelji prirode“ Sarajevo).

Domaćin je priredio ishranu u domu za vrijeme trajanja ove manifestacije kao i noćenje za sve učesnike.

Realizacija manifestacije je tekla tako što su učesnici u petak počeli pristizati u Tuzlu, a odatle organizovanim prevozom su se uputili do planinarskog doma. U subotu plan aktivnosti je išao od jutarnjeg doručka, zvaničnog otvaranja manifestacije od strane potpredsjednika PS FBiH, takmičenja u planinarskoj orijentaciji, pokazno – informativnog vodičkog izleta na vrh Bandijerka, popodnevnog ručka, organizovane radionice iz čvorologije, prve pomoći u planini i prezentaciji planinarske opreme i njenog pravilnog korištenja, zatim društveno-zabavne igre, večere, proglašenje pobjednika i najaktivnijih učesnika u realizovanim aktivnostima, do video prezentacije o zaštićenom pejzažu Konjuh i video o gradu Tuzla. Gosti su u nedjelju, nakon doručka, prebačeni u Tuzlu gdje im je upriličena turistička šetnja i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti ovoga grada.

Planinarsko društvo „Konjuh“ se zahvaljuje na ukazanom povjerenju kako u realizaciji organizacije tako i u podršci sponzora za provedbu jednog ovakvog veoma bitnog planinarskog događaja.

U Tuzli, 31.08.2018. godine

Predsjednica PD „KONJUH“ Tuzla Nedreta Ljubić